Ureka Mega Challenge 2015Vascoscoop

De Ureka Mega Challenge 2015 is gewonnen door Vascoscoop, een initiatief van Jan Zijlstra en Huibert Tjabbes. De uitvinding ontvangt daarmee een prijs van 50.000 euro.

Vascoscoop is een apparaatje dat verpleegkundigen kan helpen bij het dialyseren van nierpatiënten. Het apparaat helpt in een keer de shunt te vinden zonder mis te prikken.

Vascocoop Ureka Mega Challenge 2015

“Nederland telt 6000 dialysepatiënten die wekelijks hun bloed moeten laten ontgiften door een machine, omdat hun nieren niet meer werken”, aldus Zijlstra, gepensioneerd radioloog. “In de praktijk wordt bij 20-40% van de patiënten de eerste keer mis geprikt. Dat leidt tot pijn, bloeduitstortingen, stolsels, infecties en soms tot verlies van de shunt, terwijl dat letterlijk hun life line is”.

De jury is onder de indruk van het apparaat en ziet er potentie in. “Behalve bij patiënten die hemodialyse ondergaan, zijn ook toepassingen denkbaar in de zorg voor traumapatiënten en in moeilijke situaties zoals in oorlogsgebieden”, aldus de jury.

De Nierstichting heeft al interesse getoond en er is een nauwe samenwerking met nefroloog Peter Blankestijn en Pontes Medical van het UMCU. Ook werken de uitvinders van Vascoscoop samen met het academisch ziekenhuis Maastricht en Technische Universiteit Delft. De Nierpatiënten Vereniging Nederland en Novioscan zijn van plan Vascoscoop in 2017 op de markt te brengen.

 

Publieksprijs

Het gezond-eten-piratenspel ‘De Reis van 5’ heeft de Ureka Mega Challenge Publieksprijs gewonnen ter waarde van 25.000 euro. Het is bedacht om langdurig zieke kinderen van 4-10 jaar te helpen weer een gezond eetpatroon te ontwikkelen, omdat zij vaak kampen met onder andere misselijkheid en smaakverandering. “Ons spel maakt gezond eten weer leuk. Er is al belangstelling voor De Reis van 5 van diëtisten, pedagogische medewerkers en de jeugdgezondheidszorg”, vertelt een van de bedenkers.

Reis van 5 Ureka Mega Challenge

Bijna de helft van de stemmen (3500) ging naar dit spel van Merel Vingerhoets en Brenda Janssen. De jury over De Reis van 5: “We zien het spel graag op de markt komen. Het thema voeding verdient meer aandacht”.

 

Lof voor de Ureka Mega Challange

“De Ureka Mega Challenge laat op een fantastische wijze zien wat innovaties daadwerkelijk betekenen voor de patiënt”, stelt Margriet Schneider, voorzitter van de raad van bestuur. “Daar mag heel het UMC Utrecht trots op zijn. Hier komen het belang van de patiënt, dagelijkse inzichten en creativiteit samen. De raad van bestuur en de divisies ondersteunen de ideeën: met kennis en financieel. En dat is ook hoe het werkt: innoveren doen we samen”.

 

Meer weten over Vascoscoop? Bekijk dit filmpje!

Meer weten over De Reis van 5? Bekijk dit filmpje!

 

Bron: Pontes Medical